Składniki:
- 4 placki tortilli
- 1 opakowanie serka Delikate bądź Almette
- 8 plastrów szynki ( najlepsza szwarcwaldzka ale może być inna )
- 6 liści sałaty ( masłową lub inną )
- sól i pieprz
- 8 plastrów sera żółtego ( duże plastry )
Jak przygotować:
Weź tortillę do ręki i powyginaj ją w jedną, potem w drugą stronę. Ta stroną która łatwiej się wyginaj , będzie stroną na której ułożymy składniki i zawiniemy. Z jakiegoś dziwnego powodu jedna strona wygina śmiało, a druga nie. Rozsmaruj na niej nożem cienką warstwę serka, do samych brzegów aby mogła się później łatwo skleić.Porwij sałatę wzdłuż i połóż na jednej połowie tortilli. Na nią nałóż ser, szynkę, i w moim wydaniu duszone drobno siekane pieczarki. Teraz zwiń ostrożnie tortillę w rulon. Teraz obwiń rulon folią, żeby się nie rozwinął i można wstawić do lodówki na ok 3-4h przed podaniem.
// na zdjęciu w kubeczku sos czosnkowy
a dodam że sushi to jedno a sos to drugie - natomiast razem to "niebo w gębie".
Bardzo dobre jest również z łososiem wędzonym.
Smacznego.