Drukuj przepis

Sushi "po naszemu"




Składniki:
  • 4 placki tortilli
  • 1 opakowanie serka Delikate bądź Almette
  • 8 plastrów szynki ( najlepsza szwarcwaldzka ale może być inna )
  • 6 liści sałaty ( masłową  lub inną )
  • sól i pieprz
  • 8 plastrów sera żółtego ( duże plastry ) 


Jak przygotować:

Weź tortillę do ręki i powyginaj ją w jedną, potem w drugą stronę. Ta stroną która łatwiej się wyginaj , będzie stroną na której ułożymy składniki i zawiniemy. Z jakiegoś dziwnego powodu jedna strona wygina śmiało, a druga nie. Rozsmaruj na niej nożem cienką warstwę serka, do samych brzegów aby mogła się później łatwo skleić.Porwij sałatę  wzdłuż i połóż na jednej połowie tortilli. Na nią nałóż ser, szynkę, i w moim wydaniu duszone drobno siekane pieczarki. Teraz zwiń ostrożnie tortillę w rulon. Teraz obwiń rulon folią, żeby się nie rozwinął i można wstawić do lodówki na ok 3-4h przed podaniem.

// na zdjęciu w kubeczku sos czosnkowy
a dodam że sushi to jedno a sos to drugie - natomiast razem to "niebo w gębie".



Sushi "po naszemu" z tortillą mechanik w kuchni
Sushi "po naszemu" z tortillą mechanik w kuchni
Sushi "po naszemu" z tortillą mechanik w kuchni
Sushi "po naszemu" z tortillą mechanik w kuchni



Bardzo dobre jest również z łososiem wędzonym. 


Smacznego.