Drukuj przepis

Francuskie kopertki z kurczakiem





Składniki :
  • Ciasto francuskie
  • Szpinak mrożony (ze śmietaną)
  • Pierś z kurczaka
  • Cebula
  • Przyprawa do kurczaka 


Przygotowanie:
Ciasto francuskie (ja kupuję w Biedronce) rozwijam, jeśli trzeba delikatnie rozwałkuję
nożykiem do pizzy dzielę ciasto na kwadraty ok 7x7cm. Szpinak rozmrażam w rondlu tylko delikatnie podgrzewając. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na patelni - do zeszklenia.
Pierś z kurczaka kroję na kawałeczki i na minimum 30 minut wkładam do marynaty (przyprawa do kurczaka zmieszana z olejem), wielkość zależna jaką masz formę/foremki.
Kwadraciki z ciasta układam na blasze - pamiętać o podkładzie z pergaminu
i dalej jak widać poniżej na zdjęciach ,,, łyżeczka szpinaku, kawałek piersi, cebulka i zamykamy
wystające rogi ciasta. Zapiekam 15-20 minut w temperaturze 190-200 st.C Az się ciasto fajnie zarumieni
bo wtedy mam pewność że pierś też jest gotowa.
Smacznego.


Francuskie kopertki z kurczakiem mechanik w kuchni

Francuskie kopertki z kurczakiem mechanik w kuchni

Francuskie kopertki z kurczakiem mechanik w kuchni