Drukuj przepis

Jak obrać karczochy?

Słów kilka o samych karczochach:
Mało u nas znane karczochy bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Pobudzają wydzielanie żółci, przez co regulują trawienie. Zmniejszają stężenie tzw. złego cholesterolu we krwi, a zwiększają poziom dobrego. Prawdopodobnie działanie takie wynika z właściwości dwóch substancji zawartych w tym warzywie – luteoliny i cynaryny. Inny jego składnik –inulina – zmniejsza szybkość trawienia pokarmów przez organizm. Oznacza to, że karczochy mogą wpływać na stężenie glukozy we krwi, co jest ważne dla cukrzyków. Mają też właściwości oczyszczające i odtruwające. Warto po nie sięgnąć, gdy czujemy się przejedzeni, mamy nudności lub bóle brzucha. Karczochom przypisuje się silne właściwości antynowotworowe. Blokują one degenerację komórek. Wyciąg z liści karczochów jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm, niż gdy spożywa się je jako jarzynę. Wyciąg ten można kupić w aptekach i w sklepach ze zdrową żywnością. Osoby cierpiące na schorzenia woreczka żółciowego przed zastosowaniem tego specyfiku muszą skonsultować się z lekarzem.




 1. Do „oprawienia” karczocha przygotuj deskę do krojenia, ostry nóż i wodę zmieszaną z sokiem z cytryny. Karczocha ułóż na desce. Przytrzymując kwiat za płatki, odetnij łodyżkę na wysokości około 2 cm od nasady. 



  2. Odstające w dół płatki, odetnij całkowicie. Boczne płatki pozostaw przycinając im tylko zdrewniałe czubki.



3. Karczocha ułóż ponownie na desce i odetnij czubek kwiatostanu na wysokości ok. 2/3 od nasady. W odciętej części powinny się znaleźć wszystkie pozostałe zdrewniałe czubki płatków.  


  4. Przyciętego karczocha odwróć do góry nasadą, postaw na desce i przekrój na pół.



5. Po przekrojeniu ukaże się wnętrze karczocha, w którym znajduje się tzw. „serce„ karczocha (jasna część u nasady) i rosnące w samym środku niewielkie włoski. 


6. Przy pomocy niewielkiego nożyka usuń ze środka włochatą część karczocha uważając, żeby nie pociąć „serca”, które jest najbogatszą w smaku częścią warzywa.

 

  7. Oczyszczonego karczocha włóż do przygotowanej wcześniej zimnej wody z sokiem cytrynowym. Tak przygotowany karczoch nie zrobi się ciemny, czekając na dalszą obróbkę.



Poradę zaczerpnięto z Tesco.pl