Mało u nas znane karczochy bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Pobudzają wydzielanie żółci, przez co regulują trawienie. Zmniejszają stężenie tzw. złego cholesterolu we krwi, a zwiększają poziom dobrego. Prawdopodobnie działanie takie wynika z właściwości dwóch substancji zawartych w tym warzywie – luteoliny i cynaryny. Inny jego składnik –inulina – zmniejsza szybkość trawienia pokarmów przez organizm. Oznacza to, że karczochy mogą wpływać na stężenie glukozy we krwi, co jest ważne dla cukrzyków. Mają też właściwości oczyszczające i odtruwające. Warto po nie sięgnąć, gdy czujemy się przejedzeni, mamy nudności lub bóle brzucha. Karczochom przypisuje się silne właściwości antynowotworowe. Blokują one degenerację komórek. Wyciąg z liści karczochów jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm, niż gdy spożywa się je jako jarzynę. Wyciąg ten można kupić w aptekach i w sklepach ze zdrową żywnością. Osoby cierpiące na schorzenia woreczka żółciowego przed zastosowaniem tego specyfiku muszą skonsultować się z lekarzem.
1. Do „oprawienia” karczocha przygotuj deskę
do krojenia, ostry nóż i wodę zmieszaną z sokiem z cytryny. Karczocha
ułóż na desce. Przytrzymując kwiat za płatki, odetnij łodyżkę na
wysokości około 2 cm od nasady.
2. Odstające w dół płatki, odetnij całkowicie. Boczne płatki pozostaw przycinając im tylko zdrewniałe czubki.
3. Karczocha ułóż ponownie na desce i
odetnij czubek kwiatostanu na wysokości ok. 2/3 od nasady. W odciętej
części powinny się znaleźć wszystkie pozostałe zdrewniałe czubki
płatków.
4. Przyciętego karczocha odwróć do góry nasadą, postaw na desce i przekrój na pół.
5. Po przekrojeniu ukaże się wnętrze
karczocha, w którym znajduje się tzw. „serce„ karczocha (jasna część u
nasady) i rosnące w samym środku niewielkie włoski.
6. Przy pomocy niewielkiego nożyka usuń ze
środka włochatą część karczocha uważając, żeby nie pociąć „serca”, które
jest najbogatszą w smaku częścią warzywa.
7. Oczyszczonego karczocha włóż do
przygotowanej wcześniej zimnej wody z sokiem cytrynowym. Tak
przygotowany karczoch nie zrobi się ciemny, czekając na dalszą obróbkę.
Poradę zaczerpnięto z Tesco.pl