Drukuj przepis

Jaja po tatarsku



Jaja po tatarsku to nieco zapomniane już danie. "Stasze pokolenia" wracają jeszcze do tego dania na Wielkanoc jako nieodzowny składnik świątecznego menu. Wielkanoc - Wielkanocą, u mnie jaja po tatarsku można spotkać na stole na prawie każdym rodzinnym przyjęciu urodzinowym .



Składniki :
  • 10 małych jajek "M"
  • ok 250 gr pieczarek marynowanych (słoiczek)
  • 4-5 dużych ogórków konserwowych
  • 3-4 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • kapary do ozdoby
Przygotowanie :
Jaja gotuję na twardo w osolonej wodzie. Studzę, obieram i przecinam na połówki. Pieczarki i ogórki kroję w drobną kosteczkę (z ogórków jeśli trzeba wycinam wodnisty miąższ ) i wrzucam do misy. Dodaję musztardę i majonez a że nie jestem zwolennikiem nadmiaru majonezu dodaję go stopniowo. Doprawiam solą i pieprzem i dobrze mieszam.
Na paterę daję 2-3 łyżki i rozcieram i układam połówki jajek ale żółtkami w dół po czym całość nakrywam sałatką tatarską i ozdabiam. Do ozdabiania zamiast groszku użyłem tym razem kaparów i wygląda że to dużo lepszy pomysł.

Jaja po tatarsku w sałatce tatarskiej sałatka na przyjęcie mechanik w kuchni

Jaja po tatarsku w sałatce tatarskiej sałatka na przyjęcie mechanik w kuchni

Jaja po tatarsku w sałatce tatarskiej sałatka na przyjęcie mechanik w kuchni

Jaja po tatarsku w sałatce tatarskiej sałatka na przyjęcie mechanik w kuchni

Jaja po tatarsku w sałatce tatarskiej sałatka na przyjęcie mechanik w kuchni

Jaja po tatarsku w sałatce tatarskiej sałatka na przyjęcie mechanik w kuchni

Jaja po tatarsku sos tatarski przekąska przystawka na imprezę przyjęcie domowe urodzinowe sposoby podania foodporn mechanik w kuchni pszczyna samochodowy

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystko co tatarskie, więc bardzo proszę o podesłanie tego smakołyku kurierem! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do naszej kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń