Drukuj przepis

Kalafior w cieście pomidorowym


Kalafior w smażony cieście pomidorowym to świetny pomysł na drugie danie lub jako przekąska na imprezę. Smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno.



Składniki :
  • 1 nieduży kalafior
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • mąka pszenna 
  • sól, pieprz, cukier
  • ok 1-1,5 litra oleju
Przygotowanie :
Kalafior rozdrabniam na różyczki najlepiej nie za duże, wrzucam go do gotującej się wody z połową łyżeczki soli i cukru. Od momentu ponownego wrzenia liczę max 4 minuty i odsączam na cedzaku.
Ciasto. Do większej misy dodaję kolejno jaja, mleko, koncentrat pomidorowy, niecałe pół łyżeczki soli i tak samo pieprzu, całość mieszam na jednolitą masę. Następnie dodaję mąkę - dodaję ję stopniowo ciągle mieszając aż ciasto nabierze gęstości gęstej śmietany.
W rondlu rozgrzewam olej. Ostudzone różyczki kalafiora zanurzam w cieście, pozwalam mu nieco ociec i przekładam do garnka z rozgrzanym olejem. Smażę na rumiano z każdej strony.
 Podałem z pysznym sosem czosnkowym - przepis znajdziesz TUTAJ oraz kilkoma frytkami również w cieście pomidorowym lecz tylko do połowy.

Kalafior w cieście pomidorowym mechanik w kuchni
Kalafior w cieście pomidorowym mechanik w kuchni
Kalafior w cieście pomidorowym mechanik w kuchni
Kalafior w cieście pomidorowym mechanik w kuchni


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz