Śledź w słodkich buraczkach to nieco odmienna propozycja podania śledzia np. na przyjęcie. Połączenie dwóch różnych smaków oraz efekt wizualny zaciekawi każdego śledziowego amatora.
Składniki :
- 5-6 płatów śledziowych a la Matias
- 3 większe ogórki
- 1 gruszka
- 2 średnie buraki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 1 średnia cebula
- sok z cytryny
- 1-2 łyżki majonezu
Matiasy odsączam ze słonej wody, płuczę, kroję w paski, przekładam do misy i skrapiam sokiem z cytryny. Buraki dokładnie oczyszczam pod bieżącą wodą. Układam je na folii aluminiowej posypuję solą, polewam 1 łyżką miodu a na górę kładę płaską łyżkę masła. Całość dokładnie zawijam i zapiekam w piekarniku (ok godziny w 180oC). Buraki te najlepiej przygotować dzień wcześniej i śmiało można je piec przy okazji pieczenia czegoś innego w piekarniku.
Ogórki kroję w kawałki, gruszkę również, dokładam do śledzi, dodaję majonez, mieszam doprawiając pieprzem.
Buraczki po obraniu skórki ścieram na tarce, odciskam z nadmiaru soku i łączę z drobno posiekaną cebulką i mieszam. Jeśli trzeba można doprawić odrobiną cukru i soli.
Układam na paterze na przemian formując paski.
Smacznego :)
Wspaniale się prezentuje ,wyśmienicie ,
OdpowiedzUsuńmusi być przepyszne aż ślinka leci .......
Super przepis