Polędwiczka wieprzowa tym razem w autorskim wykonaniu. Przygotowanie tego dania nie zajmie więcej niż 45 minut.
Składniki :
- polędwiczka wieprzowa
- 50 gr startego żółtego sera
- 50 gr startego zmrożonego masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- woreczek ryżu
- 1 średnia gruszka
- 2 łyżki miodu
- pieprz, sól
Przygotowanie :
Oczyszczoną z błonek polędwiczkę nacinamy wzdłuż jednocześnie ją rozwijając tworząc duży płat.
Doprawiam odrobiną soli i pieprzu następnie nakładam starty ser oraz starte zmrożone masło oraz pietruszkę. Całość zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem.
Podsmażamy roladę na rozgrzanym maśle po kilka chwil z każdej strony po czym przekładamy do formy i zapiekamy ok 20 minut w 160 oC.
W między czasie przygotowujemy ryż oraz miodowe skwarki z gruszki - gruszkę kroimy w niedużą kosteczkę i podsmażamy ją na 2 łyżkach miodu do uzyskania leciutko złotego koloru.
Upieczoną polędwicę wyjmujemy z piekarnika i na 3-4 minuty zawijamy w folię aluminiową aby mięso odpoczęło.
Na talerzu podajemy ryż z gruszką oraz dokładamy pokrojoną w ok 2 cm plastry polędwiczkę.
Smacznego :)
Bardzo fajne danie, udało mi się nawet w ten sam sposób uformować ryż :D Była pyszna kolacja, a mój chłopak był zachwycony, bo bardzo lubi takie mięsko. W małych miseczkach podałam jeszcze nasze ulubione sosy: czosnkowy i grillowy Tarsmak :)
OdpowiedzUsuń