Drukuj przepis

Polędwiczka wieprzowa a'la devolay


Polędwiczka wieprzowa tym razem w autorskim wykonaniu. Przygotowanie tego dania nie zajmie więcej niż 45 minut.



Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa 
  • 50 gr startego żółtego sera
  • 50 gr startego zmrożonego masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • woreczek ryżu
  • 1 średnia gruszka
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz, sól
Przygotowanie :
Oczyszczoną z błonek polędwiczkę nacinamy wzdłuż jednocześnie ją rozwijając tworząc duży płat.
Doprawiam odrobiną soli i pieprzu następnie nakładam starty ser oraz starte zmrożone masło oraz pietruszkę. Całość zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem.
Podsmażamy roladę na rozgrzanym maśle po kilka chwil z każdej strony po czym przekładamy do formy i zapiekamy ok 20 minut w 160 oC.

W między czasie przygotowujemy ryż oraz miodowe skwarki  z gruszki - gruszkę kroimy w niedużą kosteczkę i podsmażamy ją na 2 łyżkach miodu do uzyskania leciutko złotego koloru.

Upieczoną polędwicę wyjmujemy z piekarnika i na 3-4 minuty zawijamy w folię aluminiową aby mięso odpoczęło. 
Na talerzu podajemy ryż z gruszką oraz dokładamy pokrojoną w ok 2 cm plastry polędwiczkę.

Smacznego :)




Polędwiczka wieprzowa a'la devolay pork loin longe de porc w sosie musztardowym pieczona smażona duszona z pieczarkami w sosie własnym mechanik w kuchni Paweł Skiba przepis autorski

Polędwiczka wieprzowa a'la devolay pork loin longe de porc w sosie musztardowym pieczona smażona duszona z pieczarkami w sosie własnym mechanik w kuchni Paweł Skiba przepis autorski

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne danie, udało mi się nawet w ten sam sposób uformować ryż :D Była pyszna kolacja, a mój chłopak był zachwycony, bo bardzo lubi takie mięsko. W małych miseczkach podałam jeszcze nasze ulubione sosy: czosnkowy i grillowy Tarsmak :)

    OdpowiedzUsuń