Drukuj przepis

Faworki


Jak zrobić faworki ? Oto szybki, prosty i sprawdzony przepis na faworki tudzież chrusty. Są łatwiejsze w przygotowaniu niż pączki i dlatego są równie popularne w Tłusty Czwartek co pączki.



Składniki :

  • 250 gr mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • kieliszek spirytusu
  • szczypta soli
oraz olej do smażenia i cukier puder do posypania

Przygotowanie :


Mąkę mieszamy z szczyptą soli i cukrem pudrem
Dodajemy żółtka i nadal przy pomocy noża mieszamy
Teraz pora na kieliszek spirytusu - tylko bez degustacji :)
I śmietana, dajemy 3 łyżki a 4 dodajemy gdyby ciasto było zbyt suche
Tutaj kończy się pomoc noża, resztę wyrabiamy ręcznie
Wyrobione ciasto tłuczemy - panie używają wałka a panowie tłuczka :)
Kończymy po drugim bólu ręki 
Ciasto formujemy w kulkę i zawinięte w folię odpoczywa 30 minut
Wypoczęte ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy na grubość ok 1 mm 
Wycinamy paski o ok 3 cm szerokości i 10 cm długości
Nacinamy po środku i przez powstały otwór przeplatamy jeden z końcy
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano
Samo smażenie trwa kilka chwil więc nie robimy nic innego :)
Nadmiarem tłuszczu na faworkach karmimy ręcznik papierowy
Posypujemy cukrem pudrem i smacznego  

Na poniższym filmie wszystko dokładnie pokazane:



 prosty  przepis na faworki  magdy gessler  chruściki  przepis  ewy wachowicz  kruche faworki z piwem  bez śmietany  drożdżowe chruściki recipe fragile Angel wings with beer without cream yeast mechanik w kuchni tłusty czwartek pączki z nadzieniem jak zrobić różanym marmolada śmieszne  prosty  przepis na faworki  magdy gessler  chruściki  przepis  ewy wachowicz  kruche faworki z piwem  bez śmietany  drożdżowe chruściki recipe fragile Angel wings with beer without cream yeast mechanik w kuchni tłusty czwartek pączki z nadzieniem jak zrobić różanym marmolada śmieszne

 prosty  przepis na faworki  magdy gessler  chruściki  przepis  ewy wachowicz  kruche faworki z piwem  bez śmietany  drożdżowe chruściki recipe fragile Angel wings with beer without cream yeast mechanik w kuchni tłusty czwartek pączki z nadzieniem jak zrobić różanym marmolada śmieszne

3 komentarze:

  1. Nazwa bloga powala,no ale co, samo życie. Pysznie wyglądają) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, to pierwotnie miał taki mój zeszyt z przepisami. Mechanikiem nie jestem lecz nazwa powstała pod kątem - aby nikt pod taką nazwą nie szukał przepisów ... ale niedługo później (nie wiadomo skąd) pojawiło się zainteresowanie i tak się to kręci już ok 4 lat. Teraz się cieszę że mam taką nazwę bloga bo jednoznacznie określa gotującego faceta :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Musisz udzielić mi korepetycji jak robić takie fajne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń