Kotlet de volaille (de wolaj), chrupiąca skórka, soczyste mięsko i nadzienie rozpływające się w ustach. Lubiany przez tak wielu a jednak gro ludzi obawia się go przyrządzać. Na filmie dołączonym do przepisu pokazuję że jednak to nic skomplikowanego :)
Składniki (proporcje na 2 szt) :
- pierś z kurczaka
- 70 gr sera żółtego
- 50 gr masła
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Przygotowanie :
Odcinamy polędwiczkę i oczyszczamy filet.
Przecinamy go wpół
i rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy.
Masło i ser ścieramy na tarce
i dodajemy natkę pietruszki.
Z farszu formujemy wałeczek
i zawijamy go ściśle w filet.
Tak przygotowane odstawiamy na min 1h do lodówki.
Panierujemy, bułka tarta => jajko => bułka tarta.
Smażymy na głębokim oleju
na mocno złoty kolor.
Podajemy na ciepło.
mój ulubiony kotlet;)
OdpowiedzUsuń... nie tylko Twój, mój również :)
Usuń