Serowe kuleczki, co tu dużo pisać, kuleczki na słodko, elegancko i naturalnie a to za sprawą gorzkiej czekolady, sezamu i orzechów ale czy tylko ?
Składniki na ok 30 kuleczek:
- opakowanie serka mascarpone (250gr)
- 200 gr twarożku półtłustego lub chudego
- 4-5 kostek gorzkiej czekolady
- 5-6 łyżek sezamu naturalnego
- 7-8 orzechów włoskich
- opakowanie 50 gr anchois ( anszua )
- 7-8 sztuk moreli
- kilka plasterków polędwicy łososiowej wieprzowej
- sól do smaku
Przygotowanie :
Oba sery dobrze zmieszaj ze sobą dopraw odrobiną soli do smaku i odstaw do lodówki.
Gorzką czekoladę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, orzechy wyłuskaj i drobno posiekaj nożem, sezam upraż na patelni - jakiejś starej patelni każdy chyba ma taką :)
Fileciki anchois ( czyt. anszu'a ) zwiń w oczko i przekłuj wykałaczką, polędwicę poskładaj w ozdobne falbanki i również nadziej na wykałaczki. Podobne z morelą - ukośne cięcie i na wykałaczki.
Wyjmij ser, uformuj nieduże kuleczki i po równo obtocz w orzechach, czekoladzie i sezamie.
Udekoruj przygotowanymi wykałaczkami i od razu podaj do stołu.
Rada :
Morela pasuje do czekolady
Anchois świetnie zgrywa się z orzechami
A polędwiczka z prażonym sezamem
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz