Drukuj przepis

Miód, drób, sałata i szkło


Kombinując nad pomysłem na odrobinę lata w zimie nie sądziłem że może powstać tak niesamowicie oryginalny smak sałatki a do tego kurczak w ulubionej odsłonie mojego syna.



Składniki (4-5) porcji

  • pojedyncza pierś kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (np, D'jon)
  • oliwa z oliwek
  • połowa żółtej papryki
  • nieduża czerwona cebula
  • 2 garście mixu sałat z roszponką
  • sól i pieprz
  • łyżka masła klarowanego ew. oliwy do smażenia 
  • sok z połowy cytryny
Przygotowanie :
Filet oczyść i pokrój na 8-10 słusznych kawałków (2 kawałki na porcję). Zrób marynatę z oliwy z oliwek musztardy, miodu i do smaku soli i pieprzu, włóż do niej kurczaka, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Nadziej po 2 kawałki na grube i krótkie patyczki do szaszłyków i smaż na maśle klarowanym na mocny złoty kolor.
W trakcie marynowania mięsa przygotuj sałatkę. Przebież jeśli trzeba 2 garście miksu sałatkowego z roszponką, dodaj do niej pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę, paprykę żółtą i wymieszaj z dresingiem. Zrób go z 2 łyżek oliwy z oliwek, soku z cytryny i płaskiej łyżki miodu. 
Sałatka z tym dresingiem wymiata :)

Smacznego :)

Miód, drób, sałata i szkło imprezowe przekąski sylwestrowe menu pomysł na przekąskędresing sos do sałatki oryginalny przepisy onet targ smaku smaker durszlak mechanik w kuchnii catering pszczynaprzepisy polska kuchnia włoska szaszłyki drobiowe w miodzie sałatka z dresingiem vinegret sos

Szaszłyki drobiowe z sałatką podane w szle szklance menu restauracja logo kulinarne coulinary logo cook foodporn dieta siłownia kuchnia trening węglowodany na słodko


oryginalna słodka sałatka mix sałat przekąska na zimno świeża mechanik pszczyna śląskie polska kuchnia smaczna sylwestrowa przystawka pomysł

1 komentarz: