Kombinując nad pomysłem na odrobinę lata w zimie nie sądziłem że może powstać tak niesamowicie oryginalny smak sałatki a do tego kurczak w ulubionej odsłonie mojego syna.
Składniki (4-5) porcji
- pojedyncza pierś kurczaka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (np, D'jon)
- oliwa z oliwek
- połowa żółtej papryki
- nieduża czerwona cebula
- 2 garście mixu sałat z roszponką
- sól i pieprz
- łyżka masła klarowanego ew. oliwy do smażenia
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie :
Filet oczyść i pokrój na 8-10 słusznych kawałków (2 kawałki na porcję). Zrób marynatę z oliwy z oliwek musztardy, miodu i do smaku soli i pieprzu, włóż do niej kurczaka, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Nadziej po 2 kawałki na grube i krótkie patyczki do szaszłyków i smaż na maśle klarowanym na mocny złoty kolor.
W trakcie marynowania mięsa przygotuj sałatkę. Przebież jeśli trzeba 2 garście miksu sałatkowego z roszponką, dodaj do niej pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę, paprykę żółtą i wymieszaj z dresingiem. Zrób go z 2 łyżek oliwy z oliwek, soku z cytryny i płaskiej łyżki miodu.
Sałatka z tym dresingiem wymiata :)
Smacznego :)
Świetny przepis z wykorzystaniem miodu!
OdpowiedzUsuń