Murzynek z serem to przepyszne w smaku połączenie dwóch klasycznych ciast murzynka i sernika. Doskonałe do popołudniowej niedzielnej kawki.
Składniki - część kakaowa :
- 1 kostka margaryny (Kasia 250gr)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki - część serowa :
- 50 dag twarogu
- 1 łyżka budyniu śmietankowego (lub mąki ziemniaczanej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 12 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
Przygotowanie część kakaowa:
Do ok 2,5 litrowego garnka wkładamy margarynę i dodajemy wodę. Stawiamy na piec. Gdy margaryna jest już w większości rozpuszczona dodajemy cukier i kakao. Mieszając co chwilę zagotowujemy po czym zdejmujemy z pieca i studzimy.
W tym czasie przygotowujemy część serową:
Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa (lub przez praskę do ziemniaków).
Dodajemy do niego łyżkę budyniu, łyżeczkę proszku do pieczenia, masło, cukier oraz żółtka z jajek. Całość mieszamy na jednolitą masę. Z białek ubijamy sztywną pianę i w 3 porcjach wkręcamy do masy serowej. Gotową masę odkładamy na bok i wracamy do masy kakaowej.
Do ostudzonej masy kakaowej dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę i w 3 porcjach wkręcamy ja do masy.
Gotową masę kakaową wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy. Masę serową nakładamy łyżką na wierzch w 3 rzędach.
Pieczemy w 180oC ok 45 minut.
Forma 25x35 cm czyli zwykła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz