Sałatka śledziowa z pieczarkami w tym wydaniu to całkowicie nowy pomysł a tym samym przepis na śledzia.
Składniki (na 4-5 osób):
- 0,5 kg śledzi matiasów
- 2 nieduże marchewki
- 1 cebula
- 20 dag pieczarek
- 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- masło klarowane
Składniki zalewy:
- 125 ml octu winnego z wina białego lub jabłkowego
- 350 ml wody
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren pieprzu
Przygotowanie :
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą mieszamy i odstawiamy na bok.
Płatów śledziowych tym razem NIE moczymy, opłukujemy je tylko pod bieżącą wodą i kroimy w niedużą kosteczkę.
Pokrojone śledzie przekładamy do misy, zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą i odstawiamy na przynajmniej 24h w chłodne miejsce. Ze względu na zapachy misę najlepiej przykryć np. folią.
Na drugi dzień, pieczarki oczyszczamy i kroimy w kawałki nie większe od kawałków śledzia, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach a cebule kroimy w kosteczkę.
Wszystkie te 3 składniki podsmażamy na maśle klarowanym aż do chwili kiedy marchewka zmięknie. Studzimy.
Śledzie odcedzamy z zalewy, dodajemy do nich podsmażone warzywa oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość dobrze mieszamy.
Sałatkę dobrze jest przygotować z 1-2h przed podaniem.
Rada: W tym przepisie koncentrat jest przyprawą i decyduje o końcowym smaku sałatki więc jego ilość określcie sami smakując podczas mieszania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz