Śledzie mają bardzo ograniczoną ilość przypraw czy dodatków z którymi "jest im dobrze" ale te które użyłem w tym przepisie na pewno do tego małego grona się zaliczają. Wypróbuj ten przepis.
Składniki :
- 4 płaty śledziowe a'la matias
- 1 jabłko
- 0,5 czerwonej cebuli
- 1 ogórek konserwowy
- natka cebuli dymki
- 2-3 kromki ciemnego chleba razowego
- 1-2 papryczki chilli (opcj.)
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki curry
- pieprz, sól
Przygotowanie :
Dodajemy pokrojone jabłko (skropione sokiem cytryny),
natkę cebuli dymki, ogórka konserwowego, połowę czerwonej cebuli
oraz opcjonalnie 1-2 papryczki chilli i mieszamy.
Sos curry przygotowujemy z połączenia:
majonezu, kwaśnej śmietany, octu jabłkowego, cukru, pieprzu i curry.
Całość łączymy, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Ringiem wycinamy kółko w kromce chleba na który przy pomocy tego ringu nakładamy śledzia w curry.
Ozdabiamy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz