Sałatka śledziowa z bakaliami to typowo świąteczna propozycja podania śledzia.
Składniki (proporcje) :
- 2 płaty śledziowe
- łyżka majonezu
- łyżeczka jogurtu
- łyżeczka musztardy
- łyżka rodzynek
- łyżka łuskanych orzechów włoskich
- cebulka szalotka
- natka pietruszki
Przygotowanie :
Wymoczone płaty śledziowe pokrój skośnie w nieduże kawałki (takie na jeden kęs),
przełóż je do misy i dodaj majonez, musztardę, jogurt, drobno pokrojoną szalotkę oraz moczone przez chwilę we wrzątku rodzynki i podprażone na suchej patelni poszatkowane orzechy.
Wymieszaj, dodaj jeszcze 2-3 pokrojone gałązki natki pietruszki, dopraw odrobiną pieprzu.
Podaj schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz