Murzynek to jedno z ulubionych ciast mojego dzieciństwa. Niezmienny przepis od X lat i ciasto zawsze się udaje a urozmaicać można je sobie dodatkami a w tym przepisie akurat z orzechami.
Składniki na ciasto:
- 200 gr masła (82%)
- szklanka cukru
- pół szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki orzechów włoskich
Składniki na polewę :
Przygotowanie ciasta:
Masło, cukier, wodę i kakao zagotowujemy w garnku i gotujemy ok 10 minut co chwilę mieszając po czym studzimy. W międzyczasie prażymy orzechy na suchej patelni.
Do wystudzonej masy dodajemy jajka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Można to zrobić mikserem na wolnych obrotach ja jednak wolę mieszać ręcznie.
Dodajemy orzechy, mieszamy i całość wlewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki.
Pieczemy ok 40 minut w 180oC (do tzw."suchego patyczka")
Polewę przygotowujemy z zagotowania i do tego czasu częstego mieszania składników na polewę.
Gotowego murzynka polewamy polewą i posypujemy drobno poszatkowanymi kilkoma orzechami włoskimi.
Jeszcze tylko kawka i ... :)
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek wody
- 3 łyżki masła
Przygotowanie ciasta:
Masło, cukier, wodę i kakao zagotowujemy w garnku i gotujemy ok 10 minut co chwilę mieszając po czym studzimy. W międzyczasie prażymy orzechy na suchej patelni.
Do wystudzonej masy dodajemy jajka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Można to zrobić mikserem na wolnych obrotach ja jednak wolę mieszać ręcznie.
Dodajemy orzechy, mieszamy i całość wlewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki.
Pieczemy ok 40 minut w 180oC (do tzw."suchego patyczka")
Polewę przygotowujemy z zagotowania i do tego czasu częstego mieszania składników na polewę.
Gotowego murzynka polewamy polewą i posypujemy drobno poszatkowanymi kilkoma orzechami włoskimi.
Jeszcze tylko kawka i ... :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz