Jedno z popularniejszych dań obiadowych, przygotowanie jest szybkie a po wstawieniu do piekarnika danie robi się samo. Poza kapitalnym aromatem krążącym po domu dodatkową zaletą jest to że za każdym razem można zmieniać sobie zestaw warzyw.
Składniki na 3 osoby:
- 2-3 udka drobiowe
- 3-4 pałki drobiowe
- 1 większa marchew
- 2 korzenie pietruszki
- 4 ziemniaki
- pół cebuli
- kawałek papryki
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- tymianek, lubczyk, papryka słodka (dla dorosłych ostra)
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Przedstawione w prosty męski sposób na wideo.
Mięso oczyścić i zamarynować na 2h w papryce słodkiej lub ostrej, tymianku, lubczyku i oliwie.
Ziemniaki przekrojone na ósemki przyprawiamy ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą i mieszamy.
Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, dajemy pozostałe warzywa z ziemniakami na końcu.
Zapiekamy w 200 oC przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 40 minut bez przykrycia.
Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz