Zupa krem z brokułu to prosty przepis na wyśmienite danie. Syta, smaczna i bogata w witaminy czyli idealna na jesienną pogodę.
Składniki (zupa) :
- 1 brokuł
- 1 większy ziemniak
- 1 marchew
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 1 łyżka cukru
- 100 gr serka topionego (bez dodatków)
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- koperek
- sól, pieprz
- magi
Składniki (klopsiki) :
- 250 gr mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki musztardy
- łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej (wedle uznania)
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Podsmaż na złoto na oliwie pokrojoną cebulę z czosnkiem.
Dodaj pokrojone pozostałe warzywa, chwilę podsmaż dodaj cukier i zalej bulionem. Gotuj.
Gdy warzywa zmiękną zdejmij garnek z palnika wyjmij kilka różyczek brokułu a kilka minut później zmiksuj blenderem na jednolitą konsystencję.
Wstaw ponownie na palnik, dodaj rozdrobniony serek topiony i łyżkę gęstej śmietany i mieszaj do rozpuszczenia się serka.
Dopraw solą, pieprzem i odrobiną magi.
Nalej do miseczek i posyp koperkiem. Podawaj na ciepło.
Wszystkie składniki na klopsiki wymieszaj razem na jednolitą masę.
Uformuj kuleczki wielkości ok 2,5 cm i usmaż na głębokim oleju.
Po usmażeniu wyjmij kuleczki na papierowy ręcznik.
Kuleczki na przemian z różyczkami brokułu nabij na patyczki z szaszłyków i połóż na miseczce z zupą.
Podawaj na ciepło.
Smacznego i zdrowia wszystkim w tę kiepską jesienną pogodę :)
Zupa jest przepyszna :D polecam każdemu :)
OdpowiedzUsuńPs:dodałam do przepisu por ;D