Drukuj przepis

Co zrobić z otwartym winem ?



Co zrobić z napoczętą butelką wina, które zostało nam po kolacji, imprezie, albo takiego, które po prostu nie przypadło nam do gustu? Wylać? Szkoda. Mam inne propozycje. 

Jak przechowywać wino

 

Otwarte wino może stać 2-3 dni, a jeśli poświęcimy mu trochę uwagi, wytrzyma nawet tydzień. Najważniejsze, żeby zamknąć butelkę, która chcemy jakiś czas przetrzymać. Im mniej kontaktu z powietrzem ma wino, tym wolniej będzie się psuć. Jeśli butelka jest z zakrętką, problem rozwiązuje się sam. Jeśli z korkiem - możemy wykorzystać oryginalny korek i wcisnąć go z powrotem do butelki, ale lepiej użyć wielorazowych stoperów gumowych albo szklanych.

Mizerne resztki z dna butelki dobrze jest przelać do mniejszej butelki, choćby takiej po soku. Tu też chodzi o to, by wino miało jak najmniej kontaktu z powietrzem. Im więcej przestrzeni w butelce zajmuje, tym mniej ma kontaktu z tlenem.

Tak przygotowane wino trzeba trzymać w chłodnym miejscu, najprościej w lodówce, pamiętając, żeby przed wypiciem wyjąć je na tyle wcześnie, by zdążyło się ogrzać. Chyba, że postanowimy wlać wino do garnka z gulaszem, wtedy może być takie prosto z lodówki. Ale o tym za chwilę.

Wino w kuchni...

... czyli temat-rzeka. Najprostsza zasada gotowania z dodatkiem wina jest taka sama, jak ta podstawowa pomagająca dobrać wino do potrawy. Białe do białego, czerwone do czerwonego. I nie chodzi tylko o walory smakowe, ale również estetyczne - risotto zabarwione czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy kurczaka, indyka, ryby, owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć wina białego. Czerwone mięso, dziczyzna i wszystko, co podaje się w ciemnych sosach możemy podlać winem czerwonym.

Do wszelkich potraw jednogarnkowych wino można po prostu dolać pod koniec gotowania, dla podkręcenia smaku. Taniny zawarte w winie sprawiają, że mięso staje się bardziej kruche, tak więc wino świetnie nadaje się do marynowania. Wino można również wykorzystać do deglasowania. Jeśli w trakcie smażenia coś nam przywarło do patelni, wystarczy wlać trochę wina i poczekać, aż się zagotuje i połączy z tym, co zostało na patelni. Zawartość patelni można potem dodać do potrawy albo wykorzystać do przygotowania sosu. Ale wino to na tyle uniwersalny trunek, że można je wykorzystać także do deserów
a gruszki gotowane w winie to zawsze dobry pomysł.


Źródło : 6win.pl

1 komentarz:

  1. Fajny i przydatny artykuł :)
    Ps. tarta z jabłkami to rewelacyjny przepis :) wyszła świetnie i to na przyjazd teściowej :)

    OdpowiedzUsuń