Drukuj przepis

Kurkowe roladki

 


Sezon grzybowy w pełni a ja przedstawiam Wam przepis z kurkami, naszymi ulubionymi grzybami.


Składniki :

  • 3 plastry schabowego BK
  • 20 dag kurek
  • 4-5 gałązek pietruszki
  • 0,5 średniej cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • jajko
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka lub ostra


Przygotowanie : 

Na rozgrzaną patelnię dajemy 2 łyki masła klarowanego i podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek.

Gdy tylko cebula z czosnkiem się zeszkli dodajemy oczyszczone kurki.

Kurki podsmażamy ok 3-4 minut co chwilę mieszając pod koniec dodając poszatkowaną natkę pietruszki.

Całość wyciągamy do miseczki bez nadmiaru masła z patelni.

Kotlety rozbijamy dosyć cienko i doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

Na kotlety dzielimy po równo przygotowane wcześniej kurki i zawijamy w roladki.

Dobrze je ścisnąć na koniec aby pozbyć się nadmiaru powietrza ze środka.

Przygotowane roladki panierujemy tylko w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Smażymy na maśle klarowanym, dobrze do tego wykorzystać np. rondel.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza