Kurki, krewetki, szpinak trochę makaronu i mamy przepyszne danie w kilka chwil.
Składniki :
- 100 g makaronu świderki
- 180 g kurek
- 125 g szpinaku
- 200 g krewetek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka olieju rzepakowego
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 70 ml śmietany 30%
- pieprz
- sól
Przygotowanie :
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu na al'dente
Kurki oczyszczamy, większe przecinamy wpół >>Jak skutecznie oczyścić kurki<<
Na łyżce masła i łyżce oleju podsmażamy cebulę
Dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy
Teraz kolej na wcześniej oczyszcone kurki które smażymy max 2 minuty
Dodajemy krewetki, z moich wystarczyło wykręcić tylko ogonki
Smażymy max 1 minutę
Dodajemy świeży szpinak i chwilkę dusimy
Przyprawiamy i wlewamy śmietankę
Po zagotowaniu i lekkim zredukowaniu śmietany dodajemy makaron
Całość chwilkę mieszamy i podajemy na ciepło
jakie fajne połączenie :) nasze kochane kurki i eleganckie krewetki. muszą być wyśmienite
OdpowiedzUsuńSam byłem ciekaw takiego połączenia bo smak na kurki i krewetki miałem a szpinak był w lodówce :) Polecam
OdpowiedzUsuń