Kluski śląskie to oznaka domowego obiadu. Podawane zwyczajowo z sosami pieczeniowymi, gulaszowymi czy po prostu z cukrem i masłem lecz nie tym razem. Tym razem podane z sosem kurkowym.
Przepis na kluski śląskie znajdziesz TUTAJ
Składniki na sos kurkowy ( na 3 osoby):
- 200 gr kurek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła najlepiej klarowanego
- 300 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie :
Na łyżce masła klarowanego podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę pod koniec dodając starty na tarce ząbek czosnku.
Na podsmażoną cebulkę wrzucamy oczyszczone kurki (Jak skutecznie oczyścić kurki) dodajemy drugą łyżkę masła i całość podsmażamy 4-5 minut co chwilę mieszając następnie zmniejszamy ogień do minimum i dusimy jeszcze ok 5 minut.
Wlewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość gotujemy do zyskania żądanej miękkości grzybów. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowane kluski wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy na koniec jeszcze troszeczkę natką pietruszki.
Uwielbiam i kluchy i kurki!
OdpowiedzUsuńMam tak samo, a połączenie ich jest wyborne :)
Usuń