Drukuj przepis

Wątróbka drobiowa zapiekana w boczku


Oj jak ja lubię czasem pokombinować ze smakami prostych dań :) A kiedy końcowy efekt i smak jest lepszy od spodziewanego to cieszy podwójnie. Polecam Wam wykonanie tego dania, to tylko troszeczkę więcej przygotowania od standardowej wątróbki z cebulką :)




Składniki :
  • 350 gr wątróbki drobiowej
  • 10-12 cienkich plastrów boczku wędzonego
  • 1 szklanka mleka
  • ok 10 śliwek suszonych (polecam Kalifornijskie)
  • olej rzepakowy
  • 5 większych cebul
  • ser wędzony (oscypek lub Zakopiański)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka
Przygotowanie :
Wątróbkę oczyszczamy z błonek, dzielimy na pojedyncze kawałki, zalewamy mlekiem i moczymy w nim minimum 3h (najlepiej 6-8h). Po tym czasie odcedzamy, opłukujemy wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Mąkę mieszamy z tymiankiem,  majerankiem i przyprawą do kurczaka w której następnie obtaczamy  kawałki wątróbki. Wątróbkę obsmażamy na oleju  z każdej strony do pierwszych rumieńców.
Gdy wątróbka jest już obsmażona to ściągamy ją i studzimy a na patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i starty czosnek i smażymy do zeszklenia.
Ser kroimy w cienkie plastry, grubsze śliwki przecinamy wzdłuż na pół i przygotowujemy boczek.
Na każdym plastrze boczku układamy kawałek wątróbki, dodajemy plaster sera i kawałek śliwki, całość zawijamy w roladkę. Połowę podsmażonej cebuli wykładamy w naczyniu do zapiekania, układamy na niej roladki z wątróbki i nakrywamy pozostałą cebulką. 
Zapiekamy ok 20 minut w 180 oC. Podajemy na ciepło razem z cebulką. Smacznego :)



Wątróbka drobiowa moczona w mleku dlaczego moczyć wątróbkę drobiową w mleku wątróbka kruszeje i jest mniej gorzka przepis porady jak długo moczyćSer wędzony oscypek typu Zakopiański ser żółty przepis ser podwędzany wątróbka wątroba drobiowa moczenie w mlekuobtoczona wątróbka w mące przyprawy tymianek majeranek przyprawa do kurczaka czym przyprawiać wątróbkę drobiową mechanik w kuchni Pszczyna blogger blok kulinarny

Cebulka podsmażona jak długo smażyć cebulę szklista cebulka biała cebula do wątróbki indyczej wątróbka indycza drobiowa z kurczaka przepis porady mechanik w kuchniWątróbka drobiowa zapiekana w boczku śliwka suszona kalifornijska ser żółty wędzony oscypek zakopiański góralski ser bryndza mechanik w kuchni bloger z Pszczyny ze Śląska współpraca reklamowanie na blogu reklamaZapiekana wątróbka z oscypkiem i śliwką suszoną zawinięta w boczku wędzonym danie obiad na niedzielę wątróbka na przyjęcia na ciepło potrawa

Wątróbka drobiowa zapiekana w boczku z serem wędzonym zakopiański oscypek bryndza górski góralski pyszne danie pomysł na niedzielny obiad dania jednogarnkowe wątróbka drobiowa indycza mechanik w kuchni Paweł Skiba

Przepis na wątróbkę drobiową zawinięta w boczek wędzony z serem bryndza oscypek zakopiański mechanik w kuchni bloger kulinarny pasjonat kuchni gotowania wątróbka z cebulką przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz