Oj jak ja lubię czasem pokombinować ze smakami prostych dań :) A kiedy końcowy efekt i smak jest lepszy od spodziewanego to cieszy podwójnie. Polecam Wam wykonanie tego dania, to tylko troszeczkę więcej przygotowania od standardowej wątróbki z cebulką :)
Składniki :
- 350 gr wątróbki drobiowej
- 10-12 cienkich plastrów boczku wędzonego
- 1 szklanka mleka
- ok 10 śliwek suszonych (polecam Kalifornijskie)
- olej rzepakowy
- 5 większych cebul
- ser wędzony (oscypek lub Zakopiański)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka tymianku suszonego
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
Przygotowanie :
Wątróbkę oczyszczamy z błonek, dzielimy na pojedyncze kawałki, zalewamy mlekiem i moczymy w nim minimum 3h (najlepiej 6-8h). Po tym czasie odcedzamy, opłukujemy wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Mąkę mieszamy z tymiankiem, majerankiem i przyprawą do kurczaka w której następnie obtaczamy kawałki wątróbki. Wątróbkę obsmażamy na oleju z każdej strony do pierwszych rumieńców.
Gdy wątróbka jest już obsmażona to ściągamy ją i studzimy a na patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i starty czosnek i smażymy do zeszklenia.
Ser kroimy w cienkie plastry, grubsze śliwki przecinamy wzdłuż na pół i przygotowujemy boczek.
Na każdym plastrze boczku układamy kawałek wątróbki, dodajemy plaster sera i kawałek śliwki, całość zawijamy w roladkę. Połowę podsmażonej cebuli wykładamy w naczyniu do zapiekania, układamy na niej roladki z wątróbki i nakrywamy pozostałą cebulką.
Zapiekamy ok 20 minut w 180 oC. Podajemy na ciepło razem z cebulką. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz