Kurczak satay z grilla o lekko orzechowym smaku i miodowych rumieńcach. Przysmak mojego pięcioletniego gizda (urwisa). Tym przepisem na grillowanego kurczaka kończę tegoroczny sezon grillowy.
Składniki :
- podwójna pierś kurczaka
- 2 łyżki masła orzechowego
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka curry
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka sosu Tabasco (bez w opcji dla dzieci)
Przygotowanie :
Filet oczyszczamy z błonek i kroimy na długie 1 cm paski. Czosnek ścieramy na tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami tworząc marynatę w której marynujemy kurczaka minimum 3h do lodówki.
Paski filetu nabijamy (na namoczone patyczki do szaszłyków) tworząc kształt przypominający falę.
Grillujemy spokojnie najlepiej na brykiecie unikając ze względu na zawarty miód w marynacie jakichkolwiek płomieni.
Obserwuję cię na fejsie i jeszcze teraz przez przypadek tu trafiłem:) Osobiście gotuję teraz z www.kcalmar.com, bo się uczę, ale taka męska kuchnia mi jak najbardziej odpowiada. Muszę wpadać tu częściej:)
OdpowiedzUsuńMiło mi, pozdrawiam i zapraszam częściej :)
Usuń