Szaszłyki drobiowe w całkowicie nowej marynacie. Pomysł na tą marynatę narodził się kilkanaście dni temu i próbowałem go na wieprzowinie lecz to nie było to, natomiast do drobiu pasuje rewelacyjnie i tym samym polecam Wam wypróbowanie.
Składniki (na 5 szaszłyków):
- podwójna pierś kurczaka (ok 0,5kg)
- 1 papryka
- 2 średnie cebule
- 150 gr boczku wędzonego
- 3 łyżeczki pesto bazyliowego
- 2 łyżeczki chrzanu tartego
- łyżeczka majeranku
- pół szklanki oleju rzepakowego
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania marynaty czyli od połączenia w misce pesto bazyliowego, chrzanu, oliwy i majeranku. Do przygotowanej marynaty wrzucam oczyszczoną i pokrojoną na ok 15 kawałków pierś kurczaka i marynuję minimum 4h.
Paprykę i cebulę oczyszczam i kroję na mniejsze kawałki a boczek w plasterki.
Wszystkie składniki szaszłyków nabijam na moczone w wodzie patyczki w kolejności kurczak, boczek, papryka x3 i na końcach po kawałku ("8-ce")cebuli.
Na dobrze rozgrzanym grillu szaszłyki gotowe są w ok 20 minut.
Ps.:
Kto wypróbuje niech podzieli się opinią a może i również zdjęciem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz