Drukuj przepis

Kisiel z rabarbaru


Kisiel z rabarbaru, prosty i oryginalny w smaku którego nie kupicie w żadnym sklepie. A popularne "farfocle" dodają mu nietypowego i ciekawego wyglądu.



Składniki :
  • 400 gr rabarbaru 
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 800 ml wody + osobno 300 ml
  • 8 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 
  • kandyzowana skórka pomarańczy
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • truskawki do ozdoby
Przygotowanie :
Łodygi rabarbaru kroję w pół centymetrowe plasterki i dodaję do 800 ml wody wraz z cukrem brązowym. Zagotowuję i gotuję jeszcze przez ok 10 minut aż kawałki rabarbaru zamienią się w popularnie nazywane farfocle :), gdy będą gotowe dodaję imbir.
W czasie gotowania rabarbaru w osobnym pojemniku rozprowadzam mąkę ziemniaczaną w 300 ml wody i wlewam jednym ruchem do gotującego się rabarbaru ciągle mieszając przez jeszcze 2-3 minuty dodając w tym czasie kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Gotowy kisiel wlewam do salaterek ozdabiając truskawkami. Świetny do podania na ciepło jak i na zimno. Sezonowa pychotka.

rabarbar warzywa i owoce sezonowe deser z rabarbarem i truskawkami truskawki

gotowanie rabarkaru cukier brązowy kompot rabarberowy kisiel oetker

kompot z rabarbaru domowy sezonowe warzywa pomysł kreatywne gotowanie

kandyzowana skórka z pomarańczy dodatek kisiel deser upalne dni przepis na lato

Truskawki sezon rabarbar deser kisiel dla dzieci farfocle upał

truskawki deser pomysł kreatywne gotowanie smaki lata gotuj z mechanikiem mechanik Pszczyna


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz