Kisiel z rabarbaru, prosty i oryginalny w smaku którego nie kupicie w żadnym sklepie. A popularne "farfocle" dodają mu nietypowego i ciekawego wyglądu.
Składniki :
- 400 gr rabarbaru
- 6 łyżek brązowego cukru
- 800 ml wody + osobno 300 ml
- 8 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- kandyzowana skórka pomarańczy
- pół łyżeczki startego imbiru
- truskawki do ozdoby
Łodygi rabarbaru kroję w pół centymetrowe plasterki i dodaję do 800 ml wody wraz z cukrem brązowym. Zagotowuję i gotuję jeszcze przez ok 10 minut aż kawałki rabarbaru zamienią się w popularnie nazywane farfocle :), gdy będą gotowe dodaję imbir.
W czasie gotowania rabarbaru w osobnym pojemniku rozprowadzam mąkę ziemniaczaną w 300 ml wody i wlewam jednym ruchem do gotującego się rabarbaru ciągle mieszając przez jeszcze 2-3 minuty dodając w tym czasie kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Gotowy kisiel wlewam do salaterek ozdabiając truskawkami. Świetny do podania na ciepło jak i na zimno. Sezonowa pychotka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz