Drukuj przepis

Filet z kurczaka z jabłkowym puree


Dziś skończyłem pracę nieco wcześniej bo w południe, żona wyciągnęła rano filet z kurczaka - ale mnie natchnęło :)



Składniki na 3-4 porcje :
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 jabłka
  • opakowanie "mix sałat"
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
  • płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • trochę soku z cytryny
  • łyżka masła do smażenia (najlepiej klarowanego)
Przygotowanie :
Pierś z kurczaka dzielę na pół, oczyszczam, odcinam polędwiczki i z góry nacinam na ok 0,5 cm co 1 cm i marynuję w marynacie z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, czosnku i łyżeczki imbiru minimum 2h.  Po tym czasie smażę na maśle klarowanym na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor.
W między czasie : obieram 2 jabłka, kroję w małe kawałki i blenduję na mus z dodatkiem soku z cytryny. Dodaję pół łyżeczki cynamonu i pozostałe pół łyżeczki imbiru. Mieszając podgotowuję redukując sok. Trzecie jabłko kroję w 0,5 cm plastry i również podsmażam na patelni grillowej.
Mix sałat skrapiam i mieszam z aromatyzowaną oliwą z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku.

Na talerzu układam trochę sałaty, 1-2 łyżki musu, pokrojoną zgodnie z nacięciami pierś z kurczaka i 1-2 plastry grillowanego na patelni jabłka.

Nam i gościnnie degustującej szwagierce smakowało więc i Wam - Smacznego :)

Filet z kurczaka marynowany marynata ocet balsamiczny oliwa z oliwek imbir czosnek

pierś z kurczaka filet drobiowy nacinanie kreatywne gotowanie facet w kuchni gotuj z facetem

Marynata do drobiu imbir w marynacie Mechanik Pszczyna kitchen men in

Masło klarowane smażenie mięsa drobiwego men in kitchen cook chiken

Mus z jabłek zamiast ziemniaków na obiad weganizm wegetarianizm blender puree aplle

Muz z jabłek polskie jabłka imbir cynamon Mechanik Pszczyna blogger kuchnia marzeń wygraj

Filet kurczak drób drobiowy chicken grillowane jabłka owoce kurczak z słodkim musem

Kreatywne gotowanie kuczak smażony podany z musem z jabłek i mix sałat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz