Drukuj przepis

Galaretka drobiowa - Auszpik


Auszpik jest to galareta którą otrzymujemy z wywaru i żelatyny. Po sklarowaniu i przecedzeniu, pokrywa się zakąski krzepnącym auszpikiem w celu uchronienia przed wysychaniem i zmianą barwy, przez co podnosi się estetyczny wygląd zakąsek. Dodatkowo aby podnieść wygląd estetyczny można użyć ciekawych foremek - ja użyłem dipówek.

Składniki:

Deska sera

Kiedyś, jak pamiętam jeszcze jak to mam robiła to sery układała razem z wędlinami.
Dziś, kiedy serów w różnych smakach i kolorach jest całe mnóstwo
stały się one nieodłączną częścią każdego przyjęcia.

Poniżej kilka przykładów "desek" sera i wędlin z mojego wykonania bądź moich znajomych udostępnionych za ich zgodą.


Układanie wędlin

Niektóre zdjęcia poniżej nie są mojego autorstwa - znalezione kiedyś w sieci
jednakże zawsze zerkam na nie jako inspiracja do własnego układania wędlin.

Układanie wędlin mechanik w kuchni
Układanie wędlin mechanik w kuchni
Układanie wędlin mechanik w kuchni
Układanie wędlin mechanik w kuchni
Układanie wędlin mechanik w kuchni
Układanie wędlin mechanik w kuchni
Układanie wędlin mechanik w kuchni
Układanie wędlin mechanik w kuchni
Deska wędlin w moim wydaniu na wczorajszym przyjęciu mechanik w kuchni

Jak obrać karczochy?

Słów kilka o samych karczochach:
Mało u nas znane karczochy bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Pobudzają wydzielanie żółci, przez co regulują trawienie. Zmniejszają stężenie tzw. złego cholesterolu we krwi, a zwiększają poziom dobrego. Prawdopodobnie działanie takie wynika z właściwości dwóch substancji zawartych w tym warzywie – luteoliny i cynaryny. Inny jego składnik –inulina – zmniejsza szybkość trawienia pokarmów przez organizm. Oznacza to, że karczochy mogą wpływać na stężenie glukozy we krwi, co jest ważne dla cukrzyków. Mają też właściwości oczyszczające i odtruwające. Warto po nie sięgnąć, gdy czujemy się przejedzeni, mamy nudności lub bóle brzucha. Karczochom przypisuje się silne właściwości antynowotworowe. Blokują one degenerację komórek. Wyciąg z liści karczochów jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm, niż gdy spożywa się je jako jarzynę. Wyciąg ten można kupić w aptekach i w sklepach ze zdrową żywnością. Osoby cierpiące na schorzenia woreczka żółciowego przed zastosowaniem tego specyfiku muszą skonsultować się z lekarzem.




 1. Do „oprawienia” karczocha przygotuj deskę do krojenia, ostry nóż i wodę zmieszaną z sokiem z cytryny. Karczocha ułóż na desce. Przytrzymując kwiat za płatki, odetnij łodyżkę na wysokości około 2 cm od nasady. 



  2. Odstające w dół płatki, odetnij całkowicie. Boczne płatki pozostaw przycinając im tylko zdrewniałe czubki.



3. Karczocha ułóż ponownie na desce i odetnij czubek kwiatostanu na wysokości ok. 2/3 od nasady. W odciętej części powinny się znaleźć wszystkie pozostałe zdrewniałe czubki płatków.  


  4. Przyciętego karczocha odwróć do góry nasadą, postaw na desce i przekrój na pół.



5. Po przekrojeniu ukaże się wnętrze karczocha, w którym znajduje się tzw. „serce„ karczocha (jasna część u nasady) i rosnące w samym środku niewielkie włoski. 


6. Przy pomocy niewielkiego nożyka usuń ze środka włochatą część karczocha uważając, żeby nie pociąć „serca”, które jest najbogatszą w smaku częścią warzywa.

 

  7. Oczyszczonego karczocha włóż do przygotowanej wcześniej zimnej wody z sokiem cytrynowym. Tak przygotowany karczoch nie zrobi się ciemny, czekając na dalszą obróbkę.



Poradę zaczerpnięto z Tesco.pl

Jak gotować brokuły?

Jak gotować brokuły? Mechanik w kuchni
1. Od trzonu brokuła odetnij pojedyncze różyczki.



Jak gotować brokuły? Mechanik w kuchni
2. Opłucz je dokładnie pod bieżącą, zimną wodą.




Jak gotować brokuły? Mechanik w kuchni
3. W garnku zagotuj posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny.




Jak gotować brokuły? Mechanik w kuchni
4. Do gotującej się wody wrzuć opłukane różyczki brokuła. 
Zmniejsz ogień i gotuj częściowo przykryte przez 2–5 minut




Jak gotować brokuły? Mechanik w kuchni
5. Ugotowany brokuł wyłów z gorącej wody i włóż na minutę do miski z lodowatą wodą.




Jak gotować brokuły? Mechanik w kuchni
6. Teraz możesz odcedzić brokuł na sitku. Tak przygotowany brokuł jest gotowy do spożycia. 







Poradę zaczerpnięto z Tesco.pl