Przegrzebki czyli małże św. Jakuba nie należą do popularnych produktów na naszych stołach być może jest to wina dostępności lub też ceny jednakże są uważane jako jeden z kulinarnych rarytasów świata i dlatego warto po nie sięgnąć.
Składniki :
4 przegrzebki
1 cebula szalotka
150 gr groszku zielonego
ok 4 łyżek masła klarowanego (1+3)
łyżka majonezu
boczek w plastrach
cytryna
pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Przepis ten rozpoczynamy od przygotowania purre z groszku.
Na rozgrzane masło wsypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulę szalotkę i szklimy ją.
Następnie dodajmy groszek zielony (może być zarówno świeży jaki mrożony, mrożony smaży się nieco dłużej)
Po ok 5 minutach gdy groszek jest już mięciutki doprawiamy solą i pieprzem
dodajemy łyżkę majonezu mieszamy.
Zdejmujemy garnek z ognia i całość blendujemy lecz tylko tak aby wyczuwalne były kawałki groszku.
Przed grillowaniem warto wcześniej natłuścić ruszta
najprościej można to zrobić przecirając je zamoczonym w oliwie ręcznikiem papierowym
Opłukane i oczyszczone z mięśnia przegrzebki wykładamy na grilla i grillujemy je dosłownie po 2 minuty z obu stron.
Obok przegrzebków grilluję cytrynę pomidorki oraz smażę na patelni masło i to właśnie do niego po 4 minutach przekładam przegrzebki aby doszły w środku i nabrały idealnego aromatu.
Przegrzebki na patelni wystarczy tylko polewać masłem przez ok minutę.
Na talerze bądź jak ja na deskę nakładam pure z groszu z lekkim wgłębieniem w które wkładam po 1 przegrzebku i skrapiam sokiem z grillowanej cytryny, ozdabiam chipsem z boczku oraz grillowanym pomidorkiem koktajlowym
Przydatne informacje:
Świeże przegrzebki po wielu poszukiwaniach zakupiłem w Makro, podobno w Selgros też można je nabyć. W zwykłych marketach typu Lidl trafiłem mocno mrożone co mnie nie przekonało o ich świeżości. Koszt w Makro to ok 4,50zł sztuka.
Przydatne informacje:
Świeże przegrzebki po wielu poszukiwaniach zakupiłem w Makro, podobno w Selgros też można je nabyć. W zwykłych marketach typu Lidl trafiłem mocno mrożone co mnie nie przekonało o ich świeżości. Koszt w Makro to ok 4,50zł sztuka.
fajne, smaczne danie, przepięknie podane :)
OdpowiedzUsuń