Drukuj przepis

Frykas drobiowy


Frykas drobiowy czyli filet z kurczaka w delikatnym, aksamitnym, kremowym sosie śmietanowym.



Składniki :
  • podwójna pierś z kurczaka
  • średnia cebula 
  • ok 10 średnich pieczarek
  • 200 ml śmietany 30%
  • olej
  • łyżka mąki
  • kostka rosołowa drobiowa lub bulion ( 300 ml )
  • przyprawa drobiowa
  • nać pietruszki
Przygotowanie :
Filet z kurczaka oczyszczam i kroję w kawałki ok 3x3cm mieszam z niedużą ilością przyprawy do kurczaka i oliwy, mieszam i zostawiam na chwilę. Pieczarki oczyszczam i kroję na pół bądź większe na 4, cebula kończy w piórkach. Wszystkie te składniki wkładam do głębszej patelni z rozgrzaną oliwą i smażę co chwilę mieszając. Kiedy mięso jest już podsmażone dodaję 300 ml bulionu  i duszę ok 5-8 minut po czym dodaję śmietanę wymieszaną wcześniej z łyżką mąki. Regularnie mieszając dodaję jeszcze zszatkowaną nać pietruszki i po chwili sos jest gotowy.
Podałem z kaszą kus-kus i surówką z białej kapusty.

Smacznego :)

Frykas drobiowy filet z kurczaka mechanik w kuchni blogger z Pszczyny

Frykas drobiowy filet z kurczaka mechanik w kuchni blogger z Pszczyny

Frykas drobiowy filet z kurczaka mechanik w kuchni blogger z Pszczyny

Frykas drobiowy filet z kurczaka mechanik w kuchni blogger z Pszczyny

Frykas drobiowy filet z kurczaka mechanik w kuchni blogger z Pszczyny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz