Drukuj przepis

Szarlotka z bezą i kruszonką


Moje ulubione ciasto z jabłkami a wszystko w nim jest tak delikatne że osobiście mówię o nim niebiańskie :)




Składniki :
  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny (250 gr)
  • opakowanie kisielu
  • cukier waniliowy
  • ok 1 litra prażonych jabłek
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • cukier (3 łyżki + 3/4 szklanki)
  • sól


Przygotowanie:
Krok 1 
Mąkę, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy ze sobą, dodajemy 4 żółtka i kostkę miękkiej margaryny i z całości wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na większą i mniejszą część z czego mniejszą część dzielimy jeszcze na połowę i mrozimy w zamrażarce.
Do większej kuli dodajemy 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany i mieszamy dodając nieco mąki aby ciasto nie było klejące.
Krok 2
Do białek dodajemy 3/4 szklanki cukru i ubijamy na sztywno.
Krok 3
Większą część ciasta równomiernie rozkładamy w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy ją cukrem waniliowym i kisielem bezpośrednio z torebki.
Dodajemy prażone w kawałkach jabłka (potocznie zwane apfelmus) i równomiernie je rozprowadzamy, znowu posypujemy cukrem waniliowym i kisielem z torebki.
Krok 4
Wyjmujemy z zamrażarki obie kulki ciasta i ścieramy ją osobno na tarce o dużych oczkach
1 startą częścią równomiernie posypujemy ciasto
Wykładamy na nią ubite białka z cukrem rozsmarowujemy równomiernie i całość posypujemy 2 częścią kruszonki.

Pieczemy 40-45 minut w 175oC

Dodatkowe informacje:
Forma 35 x 25 cm
Margarynę proponuję tą "z murzynkiem" lub "o imieniu na K"




szarlotka, jabłecznik, z bezą, z kruszonką, ciasto, wypieki, amica, przepis, z budyniem, z kisielem, deser, do kawy, ciasto z jabłkami, apfelmus, jabłka duszone, przecier z jabłek, na słodko, z lodami, z pianką, mechanik w kuchni,  Apple cake, Apple pie, with meringue, with crumble, pastries, recipe, with pudding, with jelly, dessert, for coffee, cake with apples, stewed apples, apple puree, sweetly, with ice cream, with foam,  ऐप्पल पाई, साइडर, टूटने के साथ, केक, पेस्ट्री, अनुकूल, प्रावधान हलवा के साथ, जेली के साथ, मिठाई, कॉफी के लिए, सेब के साथ केक, स्टीव सेब, सेब पुरी, मिठाई, आइसक्रीम के साथ, फोम के साथ, रसोई में मैकेनिक,

4 komentarze:

  1. To ciasto jest najlepsze w Pana przepisach. Brakuje w spisie do przygotowania ciasta 4 żółtek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam ale z przejęcia faktem pierwszego pieczenia nie doczytałem uważnie. Ciasto super. Dla początkującej osoby łatwe do wykonania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy się nie daje ubitą z białek piane i nie piecze przez 40min bo się spali najlepiej upiec i przed końcem pieczenia dodać pierwszy raz widze by ktoś tak robił

    OdpowiedzUsuń