Drukuj przepis

Czekoladowy deser z koroną


Już od ponad tygodnia żona suszy mi głowę ... "zrób jakiś deser" ... "deser, deser, deser" ... Mam w tym tygodniu 3 dni wolnego więc dziś, już "do świętego spokoju" ;) zrobiłem czekoladowy deser z koroną.



Składniki :
  • 5 jajek 
  • 80 g cukru
  • 200 g (1 szt) czekolady do gotowania
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany 30%
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • truskawki, wafle do dekoracji
Przygotowanie:
Zaczynam od połamania czekolady i rozpuszczenia jej razem z masłem w kąpieli wodnej bo trwa to najdłużej. W między czasie oddzielam białka od żółtek. Żółtka i ok 50g cukru ucieram mikserem na jasny aksamitny krem a białka z resztą cukru w osobnym naczyniu na puszystą pianę.
Gdy wszystko przygotowane to do misy z żółtkami dodaję po 1 łyżce rozpuszczonej lecz nie ciepłej czekolady ciągle mieszając, następnie do czekoladowej masy dodaję po łyżce piany również ciągle spokojnie mieszając. Gotowy mus przelewam do pucharków i wkładam do lodówki.
Gdy mus czekoladowy stężeje ubijam śmietanę wraz z cukrem waniliowym i dekoruję truskawkami.


Czekoladowy deser z koroną mus czekoladowy Mechanik w kuchni czekolada do gotowania

Czekoladowy deser z koroną mus czekoladowy Mechanik w kuchni smaki portugalii biedronka

Czekoladowy deser z koroną mus czekoladowy Mechanik w kuchni smaki portugali biedronka

Czekoladowy deser z koroną mus czekoladowy Mechanik w kuchni konkurs biedronka

Czekoladowy deser z koroną mus czekoladowy Mechanik w kuchni

 Czekoladowy mus deser z koroną Mechanik w kuchni puszysty

7 komentarzy:

  1. Pyszności :-) Mam podobny przepis, tylko że zamiast czekolady jest w nim kakao.

    OdpowiedzUsuń
  2. O wow! Ooooo wow! :) Przepysznie wygląda! Smak zapewne również poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak deser przygotowany przez mężczyznę to ten prezentuje się mocno smakowicie. Może skorzystaj również z przepisów na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl gdy lubisz robić desery z wykorzystaniem czekolady. Gwarantuję ci to, że wszyscy co będą tych deserów próbowali będą zachwyceni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że tą czekoladową słodycz warto byłoby przełamać jakimś kwaśnym smakiem. Ten sos cytrynowy: https://najlepszewkuchni.pl/przepis/sos-cytrynowy-do-ciast-i-deserow-lemon-curd-3056.html myślę, że sprawdziłby się w tej roli fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń