Drukuj przepis

Owsianka z kandyzowaną gruszką


W dzieciństwie owsiankę jadłem przynajmniej 2 razy w tygodniu na śniadanie. Uwielbiałem gdy mama robiła ją na gęsto i taką też lubię do dziś z tą tylko różnicą że jadam ją o wiele, wiele rzadziej za to mogę sobie ją sobie przyrządzić wedle własnych pomysłów.



Składniki :
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżeczki maku
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżeczki cukru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Przygotowanie :
Mleko zagotuję wraz z makiem, cukrem i kilkoma kroplami olejku migdałowego. Po zagotowaniu dodaję płatki i zmniejszam ogień do minimum i co jakiś czas mieszam czekając aż owsianką zgęstnieje. W między czasie kroję gruszkę w kostkę i podsmażam na łyżce miodu do momentu aż kosteczki gruszki zaczną przypominać skwarki.
Owsiankę podaję na ciepło z kandyzowaną gruszką na górze.
Pychotka :)


Śniadanie dla dzieci smak dzieciństwa owsianka z kandyzowaną gruszką mechanik w kuchni Pszczyna

Śniadanie dla dzieci smak dzieciństwa owsianka z kandyzowaną gruszką mechanik w kuchni Pszczyna

Śniadanie dla dzieci smak dzieciństwa owsianka z kandyzowaną gruszką mechanik w kuchni Pszczyna


4 komentarze: