Auszpik jest to galareta którą otrzymujemy z wywaru i żelatyny. Po sklarowaniu i przecedzeniu, pokrywa się zakąski krzepnącym auszpikiem w celu uchronienia przed wysychaniem i zmianą barwy, przez co podnosi się estetyczny wygląd zakąsek. Dodatkowo aby podnieść wygląd estetyczny można użyć ciekawych foremek - ja użyłem dipówek.
Składniki:
- 2 większe lub 3 mniejsze podudzia z kurczaka
- Włoszczyzna do rosołu
- Przyprawy do rosołu (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól, pieprz ziarnisty)
- Żelatyna spożywcza na 2l wywaru ( ja używam wieprzowej Dr.Oetker na 2,5l wywaru )
- Kukurydza konserwowa
- Groszek konserwowy
- 4-5 jajek
- Cytryna, sałata, ogórek, szczypiorek - do wyboru do przystrojenia
Przygotowanie:
Oczyszczoną włoszczyznę oraz przyprawy rosołowe zalewamy w garnku wodą i zagotowujemy, następnie dodajemy podudzia i solimy, całość gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną (al dente).
Jajka standardowo - do osolonej wody i jak się zagotują to wg. kupionego rozmiaru 8-10 min samego gotowania.
Otrzymany wywar przecedzamy do pojemnika ze wskaźnikiem pojemności i dodajemy żelatynę w-g wskazań producenta, i mieszamy aż do pełnego rozpuszczenia.
Po wystygnięciu marchew kroimy w kostkę, podudzia obieramy dokładnie z mięsa na deskę
po czym większe kawałki po prostu kroję a całość lekko rozdrabniam.
Jako formę na galaretki używam niedużych pojemników po serkach.
Zaczynam od pokrojonego w talarki jajka, ale uwaga wcześniej trzeba wrzucić kawałeczek mięsa
lub 2-3 kosteczki marchewki aby wywar którym będziemy zalewać podszedł pod jajko.
Po jajku, mięso, marchewkę z kukurydzą i groszkiem.
Całość zalewamy schłodzonym wywarem i odstawiamy do lodówki na minimum 2h.
Gotowe galaretki układamy na paterze z przystrojenie wedle uznania - na sałacie lub z ogórkiem, ...
Niektórzy do galaretki używają do skropienia octu, niektórzy co mi również zasmakowało sosu sojowego
jeśli podajecie ocet to nie zapomnijcie o kawałku listka pietruszki który trzeba do wrzucić do octu.
Smacznego.