Drukuj przepis

Wątróbka drobiowa z cebulką


Wątróbka drobiowa z cebulką, jedno z moich ulubionych dań ale typu "raz na jakiś czas" :) Przepis "wyniosłem" z domu i do dziś w żaden sposób niemodyfikowany bo jest po prostu idealny.



Składniki :
  • 0,4-0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 2-3 cebule
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki smalcu do smażenia
  • odrobina soli i pieprzu do smaku
  • pół szklanki wody
Przygotowanie :
Wątróbkę oczyszczam ze zbędnych błonek i żyłek i kroję na mniejsze kawałki typu "na jeden kęs".
Cebulę kroję w talarki bądź pół-talarki a pietruszkę szatkuję ale nie za drobno. Rozgrzewam patelnię ze smalcem  przekładam na nią wątróbkę i obsmażam z każdej strony ciągle mieszając.
Gdy jest już obsmażona dolewam trochę wody (do połowy grubości wątróbki) przykrywam i duszę kilka minut co jakiś czas ją przewracając. W ok połowie czasu duszenia dodaję pietruszkę która daje ładny i delikatny posmak. Gdy woda jeszcze nie odparowała ściskam nieco wątróbkę na patelni i z boku dodaję cebulkę do podduszenia i zeszklenia.
Gotową wątróbkę drobiową z cebulką solę i pieprzę tylko do smaku dopiero na talerzu a podaję ją zawsze z ziemniaczkami polanymi 1 łyżką tłuszczu ze smażenia.

Rada :
Wątróbki nie wolno solić przed smażeniem bo będzie twarda jak kamień !!! Solimy pod koniec smażenia lub tak jak ja dopiero na talerzu.

Smacznego :)

Wątróbka drobiowa z smażoną cebulką pietruszka obiad pomysł kreatywne gotowanie grillowanie'

Kucharz logo kuchnia przepis na drobiowe drobiowa wątróbka cebula raz na jakiś czas

pomysł na szybki obiad kratywność facet gotuje męższczyzna w kuchni kulinarne podróże

Danie w pięc 5 minut obiad na niedzielę wątróbka drobiowa z smażoną cebulką i ziemniaczkami

3 komentarze:

  1. U mnie zaraz grill, ale taką wątróbką bym nie pogardziła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem cichą fanką wątróbki :) Niedawno jadłam wspaniałą panierowaną kaczą wątróbkę, ale to było za granicą i pozostało mi tylko wspomnienie ;) Wątróbka na Twoim talerzu wygląda apetycznie, a to nie takie proste z tym "materiałem" :)

    OdpowiedzUsuń