Drukuj przepis

Rolada z ciasta francuskiego w dwóch odsłonach



Rolada z ciasta francuskiego w dwa różne sposoby. Świetna przekąska na przyjęcie jak i na niedzielne popołudnie.


Składniki :
  • opakowanie ciasta francuskiego (xxl)
  • 35 dag filetu z kurczaka (połówka dużej piersi)
  • ok 30 dag brokułu
  • mała puszka kukurydzy
  • 10 dag startego sera żółtego
  • przyprawa do kurczaka (pikantna)
  • oliwa
  • 1 jajko
  • sezam
  • opcjonalnie oregano
Przygotowanie :
Ciasto wyciągam z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej, brokuł kroję na różyczki i gotuję al dente zatrzymując smak i kolor przelewając go zimną wodą zaraz po cedzeniu. Filet kroję w 1 cm kosteczkę i marynuję ok 30 minut w przyprawie do kurczaka i 2-3 łyżkach oliwy po czym obsmażam dość szybko na patelni.

A teraz sposób 1:
Rozwijam ciasto i rozsypuję na nim kurczaka zostawiając marginesy, na kurczaku układam cienko pocięte różyczki brokułu, z kolei na brokule sypię kukurydzę i starty ser i przyprawiam odrobiną oregano. Pozostawione "marginesy" smaruję rozbełtanym jajkiem i całość zręcznie zwijam w roladę od razu sklejając boki. Roladę zwijam na ciasno i tak aby łączenie było u dołu. 

Sposób 2 :
Rozwijam ciasto, wyznaczam na 3 podłużne równe części i na środkowej części względnie grubo układam kosteczki kurczaka, na nim brokuł i kukurydzę. Całość obsypuję serem i odrobiną oregano. Ramkę dookoła smaruję rozbełtanym jajkiem i farsz nakrywam wpierw jedną stroną ciasta póżniej drugą stroną  dobrze sklejając końcówki.

Całą roladę smaruję rozbełtanym jajkiem i obsypuję wedle uznania sezamem.
Zapiekam ok 20 minut w 200 oC. 

Pychotka :D

Rolada ciasto francuskie brokuł marynata pikantny kurczak przyprawa przekąska przyjęcie urodzinowe przepis

Rolada z ciasta francuskiego podsmażanie kurczaka filet drobiowy pomysł na obiad


Sposób 1 :
Catering pieczenie ciast pszczyna mechanik w kuchni facet gotuje męska kuchnia

Blog kulinarny blogger męska kuchnia Paweł Skiba gotuje pieczenie

Catering przygotówka Relaks Goczałkowice Czechowice Bielsko Mechanik

Wideoprzepis :





Sposób 2 :

Rolada obiad śląskie danie kuchnia regionalna farsz brokuł nadziewana

Pieczenie ciasta francuskiego mechanik w kuchni facet w kuchni gotowanie z pasją


Mechanik w kuchni kuchnia i facet pszczyna mechanik kulinarny dart pol szef kuchni poleca





1 komentarz: