Tak jak obiecałem przepis na mini serniczki na spodzie migdałowym a tym samym jeden z deserów restauracji Styl 70 pojawiają się na blogu :)
Składniki :
- 60 dag twarogu półtłustego
- 30 dag białej czekolady
- 250 dag śmietany 30%
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 15 dag migdałów w płatkach
- 15 dag cukru pudru
- czubata łyżka mąki pszennej
- 5 białek średnich jajek
- 12 dag drobnego cukru
Zaczynamy od przygotowania spodu migdałowego:
Płatki migdałów rozdrabniamy w blenderze, dodajemy cukier puder oraz czubatą łyżkę maki. Całość mieszamy łyżką.
Białka ubijamy z drobnym cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany w trzech porcjach dodajemy przygotowane wcześniej suche składniki i mieszamy.
Wylewamy na dużą blachę i równomiernie rozprowadzamy po całej blasze.
Pieczemy w 180oC 12-14 minut.
Od razu po wyjęciu z pieca ciasto przewracamy na lewą stronę, odrywamy papier do pieczenia i ringiem odpowiedniej wielkości (zobacz film) wycinamy spody.
Masa serowa.
Śmietanę ubijamy na 3/4 czyli do momentu kiedy widzimy że zaczyna zmieniać konsystencję na sztywną.
Twaróg półtłusty mielimy przez maszynkę (lub przeciskamy przez praskę), dodajemy do niego 2 łyżki cukru waniliowego oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę i mieszamy mikserem.
Do wymieszanego sera dodajemy w dwóch porcjach śmietanę ciągle ubijając.
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do foremek silikonowych dokładając do każdego serniczka spód migdałowy lekko dociskając.
Tak przygotowane wkładamy na przynajmniej 2h do zamrażarki aby stężały i można było je łatwiej wyjąć z foremki.
Gotowe serniczki przechowujemy w lodówce. Podajemy najlepiej z dwoma sosami jeden lekko kwaskowaty z owoców leśnych a drugi słodki przykładowo z mango i marakui.
Ps.
Dziękuję Restauracji Styl 70 , szefowi kuchni Wojtkowi Krzak oraz jego zespołowi za możliwość poznania przepisu na ten przepyszny deser.
A co to za sos ten zielony?😁
OdpowiedzUsuńŻółty :) to połączenie mango i marakui. Połączone razem, zmiksowane i oczyszczone przez sitko. Idealny słodko kwaskowaty dodatek.
OdpowiedzUsuń