Prażuchy, prażonki, duszonki czy kociołek jak zwał tak zwał ale zawsze oznacza to jedno z drobnymi różnicami w składnikach zależnie od regionu Polski. Prażuchy przygotowane w kociołku na ognisku mają swój niepowtarzalny smak i aromat.
Składniki na 5 litrowy kociołek :
- 3 kg ziemniaków
- 1,5 kg główka białej kapusty
- 0,5 kg kiełbasy
- 0,5 kg boczku wędzonego razem ze skórą
- 3-4 cebule
- olej lub smalec do wysmarowania kociołka
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Zaczynamy od przygotowania poszczególnych produktów : ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, kiełbasę w pół talarki, z boczku ściągamy skórę i kroimy w słupki a cebulę w piórka. Z kapusty zdejmujemy 10-11 całych liści a resztę szatkujemy.
Kociołek natłuszczamy olejem a najlepiej smalcem, na dno układamy skórę z boczku i liść kapusty.
Następnie warstwami dajemy po trochu kiełbasy, boczku, cebuli, kapusty i przyprawy i tak kolejne warstwy co chwilę dokładając kolejne liście kapusty na boki kociołka.
Całość nakrywamy ostatnimi 2 liśćmi kapusty i zakręcamy kociołek.
Prażymy na ciągłym spokojnym ogniu ok 2h.
Rada :
Jeśli użyjecie młodych ziemniaków i młodej kapusty prażenie może się skrócić nawet do 1h
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz