Drukuj przepis

Krokiety z mięsem


Krokiety z mięsem, moje ulubione. Podstawą dobrych krokietów są przynajmniej 2 rodzaje mięs drobiowe i wieprzowe. Przepis jest prosty, w wykonaniu nie ma nic trudnego niestety trochę czasochłonne ale przecież w międzyczasie można przygotować barszcz czerwony.



Składniki na ok 20 szt. :
--- Składniki na farsz :

  • 1 kg ćwiartki kurczaka 
  • 1,5 kg karkówki LUB 1,2 kg łopatki wieprzowej + 2 surowe golonka
  • kilka liści laurowych, 
  • ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • 2-3 ząbki czosnku
  • włoszczyzna
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 1 duża bułka
  • masło klarowane
--- Składniki na naleśniki :
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • woda
  • 2 jajka
  • sól
  • oliwa
Przygotowanie : 
Mięsa oczyść. Ćwiartki z kurczaka w całości a wieprzowinę pokrojoną w ok 5 cm kawałki (chodzi o czas) włóż do większego garnka dodaj liście laurowe, ziele, czosnek, włoszczyznę, pieprz ziarnisty, zalej wodą i zagotuj. Gotuj tak długo aż mięso wieprzowe zmięknie.

W między czasie przygotuj naleśniki. Zmieszaj mleko, mąkę, jajka mikserem dolewając po trochu wody aby konsystencja masy była bardzo płynna. Dopraw do smaku solą. Smaż tylko z 1 strony na mocno rozgrzanej wysmarowanej oliwą. 
// Dlaczego ciasto ma być bardzo płynne ? - Bo naleśniki muszą być cienkie dlatego ciasto musi się rozlewać na rozgrzanej patelni.

Wracamy do farszu. Ugotowane mięso wyjmij z garnka i ostudź na tyle aby można go w dłoni trzymać. Wieprzowe rozdrobnij na małe kawałki, drobiowe obierz z kości i w dwóch lub trzech porcjach podsmaż na patelni na maśle klarowanym na ładny złoty kolor (zob. zdjęcie) pod koniec każdego smażenia dodając pokrojoną w kostkę i podzieloną na odpowiednią ilość patelni bułkę aby ściągnęła smak i trochę tłuszczu z patelni. 
Mięso zmiel w maszynce, dopraw solą i pieprzem, dodaj jajka ale tylko tyle aby masa była plastyczna.

Pozostało już tylko robienie krokietów. Robiłem je na 2 sposoby. Pierwszy to ułożenie 4-5 naleśników nachodzących na siebie, uformowanie wałka z farszu, ciasne zawinięcie całości w 1 wałek i odcinanie kolejnych krokietów. Drugi sposób to 1 naleśnik = 1 krokiet. Nakładam mały wałeczek farszu na naleśnik i podwijając boki zwijam w rulon.
Mąka, rozbełtane jajka, bułka tarta i głęboki tłuszcz do smażenia i krokiety gotowe.

Jak widzicie nic skomplikowanego ale czasochłonnego ale warto bo nie ma pyszniejszych krokietów z barszczem czerwonym własnoręcznie przygotowanych. SMACZNEGO :)

Krokiety z mięsem ciasto naleśnikowe wywar na barszcz bulion z mięsa mięso na krokiety gotowane pieczoneIdealne ciasto na naleśniki na krokiety cienkie placek smażone z jednej strony kompletny przepis na naleśniki z dżemem serem twarogiem twaróg zawijane

Krokiety z mięsem przygotowanie czasochłonne mięsa na krokiety przyjęcie ciepłe danie na przyjęcie imprezę catering Pszczyna Paweł RelaxPrzyjęcia cateringowe ciepła płyta ciepłe danie na koniec barszcz z krokietem prosty przepis przepis kucharski kucharz blog kulinarny logo baner alfabetyczny spis przepisów Krokiety z mięsem kapusta z grzybami panierowane smażone karczma góralska restauracja menu okolicznościowe komunia urodziny przyjęcie

Krokiety z mięsem barszczyk czerwony święta bożego narodzenia wielkanocne spotkanie znajomych co podać co przygotować na ciepłoKrokiety z mięsem z kapustą i grzybami ciepłe danie na rozgrzewkę na koniec przyjęcia danie regeneracyjne naleśniki dodatki

Krokiety ziemniaczano-serowe z żurawiną Krokiety z kapustą i grzybami w sosie czosnkowym Krokiety to pyszne dodatki do zup, np. do barszczu, ale można je też podać jako ciepłą przekąskęMięso na krokiety łopatka wieprzowa karkówka golonka wieprzowe udka drobiowe ćwiartka z kurczaka indyka kaczki drób wieprzowina gotowane włoszczyzna na krokiety

Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczu Krokiety z serem, pieczarkami i kapustą  pieczarkowo mięsno kapuściane · krokiety z mięsem · Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i ogórkiem kiszonym Boże Narodzenie bułki Ciasta ciasteczka ciastka ciasto ciekawostki dania bezmięsne deser desery dieta grill herbata jabłka kawa kolacja konkurs konkursy kuchnia włoska kurczak makaron mięso naleśniki obiad pieczarki pieczywo porady przekąska przekąski przetwory przystawka przystawki recenzje ryby sałatka sałatki schab ser sezonowe Wielkanoc zdrowie śniadania śniadanie

Mięso na krokiety kapustą i grzybami ciepła przystawka ciepłe danie na przyjęcie catering spscatering dartpol kucharz Przyjęcia urodzinowe przepis na krokiety barszcz czerwony starter menu cateringowe cena ile sztuk czas przygotowania

Przepis Krokiety z mięsem i barszczem czerwonym ciepły posiłek święta przekąski obiad catering Paweł Skiba menu bloger kulinarny mechanik w kuchni krokieciki barszczyk ciepłe danie stawia na nogi posiłek na imprezę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz