Drukuj przepis

Caprese

Caprese to jedna z najszybszych i najsmaczniejszych sałatek świata.


Caprese - pomidor bazylia mozzarella mechanik w kuchni


Składniki:

  • 2 jędrne pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka listków bazylii
  • dobrej jakości oliwa
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Układamy na przemian na talerzu. Ozdabiamy listkami bazylii i polewamy dobrą oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli mechanik w kuchni




Składniki :
  • 1 makrela wędzona
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyczeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie :

Makrelę pokruszyć w drobne kawałki jedocześnie pozbywając się wszystkich ości.
( otwierając ją zręcznie łatwo wyjmiemy kręgosłup co znacznie ułatwia pozbycie się ości)
Fasolę odsedzić, ja dodatkowo opłukałem i zgnieść widelcem tworząc miazgę.
Czosnek bardzo drobno posiekać, w sumie to papryczkę (bez pestek), szczypiorek, pietruszkę również możliwie drobno posiekać.
Wszystko razem wstępnie wymieszać w 1 misce, sok z cytryny, sól, pieprz dodać do smaku no i majonez, lecz z majonezem najlepiej ostrożnie - dodawać po 1 łyżce i mieszać aby nie przedobrzyć - to ma być pasta.